Showing posts with label CURRENT AFFAIRS QUESTIONS. Show all posts
Showing posts with label CURRENT AFFAIRS QUESTIONS. Show all posts

May 13, 2018

● 12 May : International Nurse Day

● Theme Of International Nurse Day : ‘ Nurses : A Voice To Lead – Health Is A Human Right ’

● India’s longest Road And Railway Bridge ' Bogibeel bridge ' To Be Inaugurated This Year

● IAF Conducts First-Ever Online Exam For Selection Of Airmen

● Stanford University To Partner With UP To Combat Chronic Diseases

● External Affairs Minister , Sushma Swaraj Visits Myanmar

● Prof Muhammad Yunus Conferred KISS Humanitarian Award 2018

● Munu Mahawar Appointed Next Ambassador Of India To The Sultanate Of Oman

● Netherlands Prime Minister Mark Rutte Will Be on A 2 day Visit To India

● Bharat Biotech Has Received The National Technology Award 2018

● India - Peru Signed An Agreement In The Field Of Renewable Energy At Lima

● ' Across the Bench – Insight into the Indian Military Judicial System ' - Author Lt Gen Gyan Bhushan

● Pink Booths To Third Generation EVMs , Several Firsts In Karnataka.

● Mohit Chauhan Nominated As Green Ambassador Of Sikkim

● Tourism Minister Attends The SCO Tourism Ministers Conference In China

● Telangana Government Has Launched Rythu Bandhu Scheme For Farmers

● Govt Departments Earmark Rs. 16,500 Cr For Swachh Bharat Mission In 2018-19

● Telangana Govt Launches Rythu Bandhu Scheme For Farmers

● India's Growth To Accelerate To 7.3% In Next Fiscal : Fitch

● Asian Cadet Judo Championships in Lebanon .

January 6, 2017

TNPSC POSTING

Group I
·         Deputy Collector.
·         Deputy Superintendent of Police (Category-I).
·         Deputy Registrar of Co-operative Societies.
·         Assistant Director of Rural Development Department.
·         Assistant Commissioner in the Tamil Nadu Hindu Religious and Charitable Endowments Administration Department.
·         Assistant Commissioner – Commercial Tax officer.
·         District Registrar.
·         Divisional Officer in Fire and Rescue services Department.
·         Assistant Conservator of Forest.
·         District Employment Officer.
Group II Services (Interview post)
·         Deputy Commercial Tax Officer (DCTO).
·         Sub Registrar.
·         Probation Officer in Prison Department.
·         Assistant Inspector of Labout.
·         Junior Employment Officer.
·         Assistant Section Officer in Law Department/ TNPSC/ Finance Department/Various Departments in the Tamil Nadu Ministerial Service/Secretariat Service.
·         Assistant Inspector in Local Fund Audit Department.
·         Special Assistant in the Vigilance and AntiCorruption Department.
·         Audit Inspector in the Audit wing of Hindu Religious and Charitable Endowments.
·         Supervisor of Industrial Co-operatives.
·         Senior Inspector of cooperative societies.

Group II Services (Non Interview post)
·         Accountant in Treasuries and Accounts Department.
·         Assistant in Forest Department.
·         Personal clerk in Finance Department, Secretariat.
·         Personal clerk in (other than Law and Finance Dept) Secretariat.
·         Personal Clerk in Tamil Nadu Public Service Commission.
·         Personal Clerk in Tamil Nadu Legislative Assembly.
·         Assistant in various Departments in the Tamil Nadu Ministerial Service/Secretariat Service/Legislative Assembly Secretariat Service.
·         Assistant in the Divisions of Commercial Taxes Department.
·         Handloom Inspector.
·         Revenue Assistant in Revenue Department.
Group IV
·         Junior Assistant.
·         Typist.
·         Steno Typist − Grade III.
·         EXECUTIVE OFFICER, GRADE-III in the Tamil Nadu Hindu Religious and Charitable Endowments Administration Department.
·         Junior Assistant (Security).
·         Bill Collector Grade-I.

·         Junior Assistant (Non-Security).

December 21, 2016

Government Exam Coaching Centre



Shanmugam IAS Study circle is an independent private educational institution. It was established in the Year of 2006 with the noble cause of  training the civil service aspirants in a focus manner and preparing them for facing the lands highest examination.
we are steadfastly committed to quality guidance and holistic training to the IAS IPS IRS TNPSC GROUP I II& IV, VAO, BANKING, SI, POLICE, TET, TRB Railway and all competitive aspirants. view more



Our Achievers


Shanmugam IAS Academy is a unit of Shanmugam Group a well established Government coaching service Group which has been into various educational services for last 10 years.We are now the Best IAS,IPS,TNPSC,BANKING,SSC,RRB Coaching in Coimbatore. View more

May 10, 2013

CURRENT AFFAIRS QUESTIONS - APRIL 2013


1. Which team won the Vijay Hazare trophy 2013?
Answer. Delhi

2. Name the Venezuelan President who died recently?
Answer. Hugo Chavez

3. Who won the Celebrity Cricket League 2013?
Answer. Karnataka Bulldozers

4. Who won the WGC Cadillac Championship 2013?
Answer. Tiger Woods

5. Who is sworn in as the new governor of Bihar?
Answer. DY Patil

6. Who is sworn in as the new governor of Tripura?
Answer. Devanand Konwar

7. Who is sworn in as the new governor of Kerala?
Answer. Nikhil Kumar

8. Who is sworn in as the new governor of Odisha?
Answer. SC Jamir

9. Who is sworn in as the new governor of Nagaland?
Answer. Ashwani Kumar, He was the former Director of the CBI.

10. Who is honoured with Indira Gandhi Peace Prize recently?
Answer. Ela Bhatt, founder of the Self Employed Women‟s Association (SEWA), was presented with the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for the year 2011 by the President of
India, Pranab Mukherjee. 2

11. Who won the 2013 Malaysian Grand Prix?
Answer. Sebastian Vettel

12. Which are the two elements that added to the Periodic Table recently?
Answer. Flerovium and Livermorium

13. Who was crowned the Femina Miss India World 2013?
Answer. Navneet Kaur Dhilon

14. Who won the Miss India International 2013?
Answer. Zoya Arfoz

15. Who is the Chairman of National Innovation Council in India?
Answer. Sam Pitroda

16. Who is the present Chief Justice of Orissa high court?
Answer. Chokalingam Nagappan

17. Name the personalities who have launched global sim card „Jaxtr SIM‟ for international travelers:
Answer. Sabeer Bhatia and Yogesh Patel

18. When is the First International Happiness Day celebrated?
Answer. 20th March 2013

19. Who is chosen for Saraswati Samman award 2013?
Answer. Sugathakumari

20. Which Indian state made Malayalam must for its government jobs?
Answer. Kerala

21. Who is named as world‟s richest footballer with a net worth of $260 Million?
Answer. David Beckham

22. Where in China 48 metre high Buddha statue was built?
Answer. Xingzi County of Jiujiang City

23. Who was named „Sportsperson of the year‟ by Tata Steel for her achievements on the occasion of
174th birth anniversary of Jamsetji Nusserwanji Tata?
Answer. Deepika Kumari

24. Who won the inaugural Physics Journalism Prize sponsored by the Institute of Physics and Science
and Technology Facilities Council?
Anil Ananthaswamy

25. Who was sworn in as Kenya‟s 4th president?
Answer. Uhuru Muigai Kenyatta 3

26. Which former British Prime Minister popularly known as the „Iron Lady‟ passed away on April 8?
Answer. Margaret Thatcher.
Note: She was the longest serving British prime minister (1979-1990) of the 20th century and is the only woman to have held the office.

27. Who is appointed as Prime Minister of Lebanon?
Answer. Tamam Salam

28. Which country will host ICC World T20 2014?
Answer. Bangladesh

29. Who won the gold medal in the men‟s triple jump in the season opening Indian Grand Prix?
Answer. Renjith Maheswary

30. Who is appointed as President of International Chamber of Commerce?
Answer. Rajan Bharti Mittal

31. Who is elected as president of Paraguay?
Answer. Horacio Cartes

32. Who is the lady popularly known as "Human Computer", she died on 21st April 2013?
Answer. Shakuntala Devi

33. Who developed the world‟s lightest substance recently?
Answer. Chinese scientists have developed the world‟s lightest substance “carbon aerogel” with a
density only one sixth of that of the air. Scientists at Zhejiang University produced the solid material
which has a density of only 0.16 mg/cubic centimetre, breaking the previous record of the world‟s
lightest material held by graphite aerogel. The graphite aerogel was developed by German scientists last
year with a density of 0.18 mg/cubic centimetre.

34. Who won the Prestigious Templeton Prize 2013?
Answer. Desmond Tutu.
Note: South Africa‟s Archbishop Emeritus Desmond Tutu has won “2013 Templeton Prize” for his
lifelong work in promoting love and forgiveness.

35. Rahi Sarnobat won a Gold medal in 25-M Pistol Event
Note: Rahi Sarnobat clinched the first gold for India in International Shooting Sport Federation (ISSF)
World Cup in Korea on 5 April 2013. She defeated Kyeongae Kim 8-6 in 25m pistol final. She is the first pistol shooter from India who won the Gold in World Cup.

36. World Health Day was Celebrated on 7th April.
Note: World Health Day is celebrated every year on April 7, under the sponsorship of the World Health
Organization (WHO).

37. Who got the Dada Saheb Phalke Award 2012?
Answer. Hindi film actor Pran Krishan Sikand got the prestigious Dadasaheb Phalke Award for 2012.

38. Who is elected as the President of Venezuela recently?
Answer. Nicolas Maduro

39. India‟s first and only Women Chief Election Commissioner ……………. passed away recently?
Answer. Ramadevi

40. The 2013 SAARC literature festival was hosted by which place?
Answer. Agra

41. The President of Bangladesh who passed away recently?
Answer. Zillur Rahman

42. Which are the three North Eastern states where new High Courts have been set up?
Answer. Tripura, Meghalaya and Manipur

43. World Earth Hour was observed from 8.30PM to 9.30PM On:
Answer. March 23

44. World Water Day was observed on:
Answer. March 22

45. World Tuberculosis Day was observed on:
Answer. March 24

46. Najib Mikati, who resigned recently was the Prime Minister of:
Answer. Lebanon

47. The recently announced National Tourism Award 2011-12 for the Best Rural Tourism Project has
been bagged by:
Answer. Kumarakom

48. The president of Egypt who visited India recently?
Answer. Mohamed Morsi

49. The renowned African novelist and author of „Things Fall Apart‟ who passed away recently?
Answer. Chinua Achebe

50. Who is appointed as India‟s new permanent representative to the United Nations?
Answer. Asoke Kumar Mukerji

51. Who has been appointed as the chairman of Lalit Kala Academy?
Answer. Kalyan Kumar Chakravarty

52. Who are the three personalities recently selected by the Indian Parliamentary Group for the
Outstanding Parliamentarian Award?
Answer. Arun Jaitley (2010), Karan Singh (2011) and Sharad Yadav (2012)

53. Who is the richest person of the world, as per the ranking released by the Forbes Magazine?
Answer. Carlos Slim (Mexico) 5

54. The famous Kathakali artist and Padmabhushan recipient who passed away recently?
Answer. Kalamandalam Ramankutty Nair

55. Which team won the recently held Santosh Trophy Football tournament?
Answer. Services

56. Who has been sworn in as the Chief Minister of Tripura for the fourth consecutive time?
Answer. Manik Sarkar

57. Which Indian Research Centre has announced that it is currently developing the largest magnet in
the World?
Answer. Bhabha Atomic Research Centre. The magnet, weighing 50,000 tonnes, is being developed for
the Neutrino Observatory to be set up in Tamilnadu.

58. The newly released Book, “Walking With Lions, Tales from a Diplomatic Past” is written by:
Answer. K. Natwar Singh

59. The president of India was the Chief Guest at the Independence Day celebrations of …………….. on March 2012.
Answer. Mauritius

60. Who has been elected as the new Pope of the Catholic Church?
Answer. Jorge Mario Bergoglio from Argentina. He has chosen the name „Francis‟.

61. India‟s first indigenously developed subsonic cruise missile:
Answer. Nirbhay. The test firing of the missile on March 12 achieved partial success.

62. …………. was selected as the best feature film for the 60th National Film Awards?
Answer. Paan Singh Tomar (Hindi) directed by Tigmanshu Dhulia

63. Which state assembly has started year long celebrations to mark 50 years of its inception?
Answer. Goa

64. Who has been appointed as the President of the People‟s Republic of China?
Answer. Xi Jinping and Li Keqiang has been appointed as the country‟s new Prime Minister.

65. Who has been elected as the new chairman of the Confederation of Indian Industry (CII)?
Answer. S. Gopalakrishnan

66. The Indian who has been appointed as the World Editor of the Time Magazine?
Answer. Bobby Ghosh, He is the first non American World Editor in TIME‟s history.

67. The current winners of Sultan Azlan Shah Hockey Tournament?
Answer. Australia

68. Who scored the fastest debut century test cricket?
Answer. Shikhar Dhawan

69. Which Malayalam film bagged the National award for the best film on social issues?
Answer. Spirit, directed by Renjith 6

70. The world‟s largest biogas plant has been inaugurated in?
Answer. Finland, It has a capacity of 140 MW.

71. Which state celebrated its foundation day as Utkal Divas on April 1?
Answer. Odisha.
Note: It was established as a province in the British India on April 1, 1936.

72. The National Thermal Power Corporation (NTPC) commissioned its first solar power plant in:
Answer. Dadri, Uttar Pradesh

73. The 5th BRICS summit was recently held at:
Answer. Durban, South Africa (March 26-27).
Note: The member states of BRICS are Brazil, Russia, India, China and South Africa.

74. The Indian space scientist who has been inducted into the prestigious Satellite Hall of Fame, Washington:
Answer. U.R Rao, He is the first Indian to get this rare honour.

75. The Italian foreign minister who resigned over the government‟s decision to return the two Italian
marines to India?
Answer. Giulio Terzi

76. Which gulf country has recently enforced the new labour law named „Nitaqat (Naturalisation)‟,
which affects a huge number of Indians working there?
Answer. Saudi Arabia

77. Sukumari, the veteran film actor who passed away recently, had made her debut at the age of 10
through the Tamil movie…………..
Answer. Oru Iravu

78. Malala Yousafzai has recently signed a deal to publish her autobiography titled …………..
Answer. I Am Malala

79. World Autism Awareness Day was observed on:
Answer. April 2

80. In which state has the NTPC decided to set up India‟s first geothermal plant?
Answer. Chhattisgarh

81. Hamadi Jebali, the Prime Minister of …………., has resigned after failing to form a non-partisan
government.
Answer. Tunisia

82. The Government of Kerala has recently amended the Kerala Abkari Act by raising the age for
buying and selling liquor to ………….
Answer. Twenty One. The age limit was previously eighteen. 7

83. Who was presented with Ezhuthachan Puraskaram, Kerala Government‟s highest literary honour,
on Feb 18?
Answer. Atoor Ravi Varma

84. …………… has been declared as the first e-district in Kerala?
Answer. Ernakulam

85. The Kerala State award for the Best feature film was bagged by the movie ……………
Answer. Celluloid.

86. Angelo Mathews has been appointed as the captain of the Cricket team of:
Answer. Srilanka. He replaced Mahela Jayawardene.

87. India‟s new stock exchange, …………. Started trading shares on February 11.
Answer. MCX-Stock Exchange (MCX-SX)
Note: MCX stands for Multi Commodity Exchange. This is India‟s third national level stock exchange,
after Bombay Stock Exchange (BSE) and the National Stock Exchange (NSE).

88. The code name given to the entire plan of the execution of Afsal Guru, the parliament attack convict:
Answer. Operation Three Star

89. The Ministry of Forests and Environment of India has given clearance to the Tawang Hydroelectric
Project Phase II. In which state is the project situated?
Answer. Arunachal Pradesh

90. The Special Olympics World Winter Games was held from Jan 29 to Feb 5 in:
Answer. Pyeong Chang, South Korea.

91. World‟s tallest Mahatma Gandhi statue was unveiled on Feb 15 in:
Answer. Patna, Bihar

92. Which Indian economist has recently received France‟s highest civilian award, „Commandeur de la
Legion d‟Honneur‟ (Legion of Honour)?
Answer. Amartya Sen

93. Rafael Correa has been re-elected for a third time as President of:
Answer. Ecuador

94. World Health Day was observed on:
Answer. April 7

95. Who has taken over as the new Chairman of NASSCOM (National Association of Software Services Companies)?
Answer. Krishnakumar Natarajan

96. Which company launched the electric car named e2o?
Answer. Mahindra & Mahindra

97. India started Visa on Arrival (VoA) facility from April 1 for the senior citizens of which neighboring
country?
Answer. Pakistan 8

98. NPHCE, the newly launched programme by the Ministry of Health & Family Welfare of India stands for:
Answer. National Programme for the Health Care of the Elderly.

99. Which Booker prize winning novelist and screenwriter known for the novel „Heat and Dust‟
passed away recently?
Answer. Ruth Prawer Jhabvala.

100. Who has created history by becoming the first Indian on a solo non-stop trip across the world in a
sail boat?
Answer. Lieutenant Commander Abhilash Tomy

101. Miss Universe 2012 is:
Answer. Olivia Culpo

102. The recipient of Bharath Muni Samman 2012 is:
Ans. Hema Malini

103. Pranab Mukherjee: The All Season Man was written by whom?
Answer. Sukhendu Sekar Ray

104. The new Chief Minister of Himachal Pradesh is:
Answer. Virbhadra Singh

105. The Director of Film „Life of Pi‟?
Answer. Ang Lee

106. The new Director of Central Bureau of Investigation (CBI) is:
Answer. Ranjith Sinha

107. The new Director General of the Border Security Force (BSF) is:
Answer. Subash Joshi

108. „Controversially Yours‟ was written by:
Answer. Shuhaib Aktar

109. „Broken Republic‟ was written by:
Answer. Arundhati Roy

110. I.K Gujral‟s autobiography is:
Answer. Matters of Discretion

111. Which country is set to launch first solid fuel rocket by 2016?
Answer. China

112. At which location, India‟s first all Women Post Office was recently inaugurated?
Answer. New Delhi

113. Which was the theme for „International Women‟s Day 2013‟?
Answer. „A Promise is a promise: Time for action to end violence against women.‟ 9

114. Which Indian was awarded SAARC Literature Award in 2013?
Answer. Abhay. K

115. Recently, which state government has announced a new scheme called Kanyasri Prakalpa, to
encourage girls towards higher education?
Answer. West Bengal

116. Recently, who was re-elected for a second term as IAEA Chief?
Answer. Yukiya Amano

117. Recently, which country, the giant Atacama Large Millimeter/sub millimeter Array (ALMA)
telescope is unveiled?
Answer. Chile

118. Who is selected for the prestigious Jnanpith award for the year 2012?
Answer. Ravuri Bharadhwaja for his contributions to Telugu literature.



119) Which university in India will introduce a chapter on the contribution of Dr. B. R. Ambedkar to the Constitution?
Answer: Karnataka State Open University

120) Which education and learning division announced its partnership with Big Bazaar to market their
learning products in their stores across India?
Answer: HCL Infosystems Limited

121.  Name the Nehru fellowship recipient Archaeologist who died recently.
Answer: Ranganatha Rao

122. Which are the three new high courts constitute in India?
Answer: Meghalaya, Manipur & Tripura

123. Which is the highest gallantry award in India?
Answer: Param Vir Chakra

124. On which date the United Nation celebrated the first ever “International day of Happiness”?
Answer: 20th march

125. The Supreme Court of India rejected the plea of the Swiss based drug company …………… to patent the cancer drug called Glivec.
Answer. Novartis

MARCH MONTH CURRENT AFFAIRS QUESTIONS


1. Which organisation launched the highly successful Chandrayaan-1 lunar mission in October 2008?
a) Liquid Propulsion Systems Centre
b) National Mesosphere Stratosphere-Troposphere Radar Facility
c) National Remote Sensing Agency
d) Indian Space Research Organisation
Answer: (d) Indian Space Research Organisation

2. Population of which species Increased in Kaziranga National Park despite poaching, according to the recent census which ended on 26 March 2013?
a) Great One-horned Rhinoceros
b) The Bengal Tiger
c) The Black Buck
d) Giant Alligator
Answer: (a) Great One-horned Rhinoceros

3. In the last week of March 2013, two new ______ species called Enyalioides were discovered from Cordillera Azul National Park. Fill in the blank with an appropriate option.
a) Chameleon
b) Wild Ants
c) Woodlizard
d) Butterflies
Answer: (c) Woodlizard

4. India and the US in the Month of March 2013 agreed for cooperation on future missions to _________ and __________ after successful collaboration in Chandrayaan-1 lunar mission. Fill in the blanks with appropriate options.
a) Moon and Mars
b) Mars and Pluto
c) Moon and Mercury
d) Mercury and Mars
Answer: (a) Moon and Mars

5. Name the two Enyalioides species which were discovered from Cordillera Azul National Park in the last week of March 2013.
a) Enyalioides Shaughnessy and Enyalioides Laticeps
b) Enyalioides Azulae and Enyalioides Binzayedi
c) Enyalioides Oshaughnessyi and Enyalioides Shaughnessy
d) Enyalioides Azulae and Enyalioides Laticeps
Answer: (b) Enyalioides Azulae and Enyalioides Binzayedi


6. Which International Hockey team won the Sultan Azlan Shah Hockey Tournament title for the seventh time on 17 March 2013 by defeating Malaysia?
a) Australia
b) South Korea
c) Pakistan
d) India
Answer: (d) Australia

7. Name the leading International tennis player who won Indian Wells BNP Paribas Open 2013 on 17 March 2013.
a) Roger Federer
b) David Ferrer
c) Rafael Nadal
d) Andy murray
Answer: (c) Rafael Nadal

8. Which International Cricket team won the fourth and the final test against Australia, at Feroz Shah Kotla Stadium, Delhi to claim the series by 4-0?
a) India
b) Pakistan
c) Bangladesh
d) South Africa
Answer: (a) India

9. Which International Golf player won the third PGA Tour title 2013, Arnold Palmer Invitational at Bay Hill Club & Lodge; Orlando, Florida on 25 March 2013.
a) Tiger Woods
b) Mike Brannan
c) Gay Brewer
d) Charles Coe
Answer: (a) Tiger Woods

10. Name the Sri lankan Cricket Player who was named as the captain of the Pune Warriors India for Indian Premier League (IPL) Season 6 which will begin from 3 April 2013.
a) Angelo Mathews
b) Ajantha Mendis
c) Kumar Sangakkara
d) Mahela Jayawardene
Answer: (a) Angelo Mathews

11. NASA's Swift satellite in the Month of March 2013 discovered one of the youngest-known supernova remnants. What is the age of these supernova remnants?
a) Less than 2500 years old
b) 2500 years old
c) 3000 years old
d) Less than 3000 years old
Answer: (a) Less than 2500 years old

12. A team of researchers discovered abundant active bacteria community in the deepest spot of the
Earth. What is the name of deepest point on Earth?
a) Mariana Trench
b) Mariana Islands
c) The Challenger Deep
d) None of these
Answer: (c) The Challenger Deep

13. Astronomers at the Herschel space observatory in the Month of March 2013 found some of the
youngest stars ever seen in the Universe. What were these youngest stars called?
a) Dwarf Stars
b) Protostars
c) Minute Stars
d) Young Stars
Answer: (b) Protostars

14. An unknown huge radio galaxy was discovered by an international team of astronomers in the
month of March 2013. Which telescope was used to discover this radio galaxy?
a) ASTRON
b) MSSS
c) All-sky model
d) LOFAR
Answer: (d) LOFAR

15. Mass death of which species occurred on the beach in Coronel city, around 530 km from Santiago,
Chile, in the third week of March 2013 likely because of the power generation plants- Bocamina 1 and
2 as well as Colbun?
a) Blue Whales
b) Crabs
c) Prawns
d) Turtles
Answer: (c) Prawns

16. The World Bank in the month of March 2013 barred which company from doing any business with
it or the projects funded by it for a period of six months?
a) Punj Lloyd Group
b) Lanco Infratech Limited
c) Larsen & Toubro
d) IVRCL Infrastructures & Projects Ltd
Answer: (c) Larsen & Toubro

17. The Foreign Investment Promotion Board (FIPB) on 6 March 2013 cleared the investment proposal of which Malaysian budget carrier to launch the new airline along with Tata Group and Arun Bhatia's Telestra Tradeplace?
a) Cebu Pacific
b) AirAsia
c) JetStar
d) Tiger Airways
Answer: (b) AirAsia

18. Which confectionary giant was slapped with a notice demanding 250 crore Rupees by the Directorate General of Central Excise Intelligence on the grounds of excise duty evasion?
a) Cadbury India Ltd
b) Wrigley India
c) Lotte India
d) Perk India Ltd
Answer: (a) Cadbury India Ltd

19. Which telecom company in the month of March 2013 launched high quality voice service for its subscribers in Kenya, Rwanda, Malawi and Nigeria in the African sub-continent?
a) Vodafone
b) Reliance
c) Idea Cellular
d) Bharti Airtel
Answer: (d) Bharti Airtel

20. Microsoft launched the new version of which software for the businesses running in India? This
software will facilitate sharing the data seamlessly across the computers and mobiles with the help of
cloud computing technology.
a) MS Office 2009
b) MS Office 365
c) MS Office 2013
d) MS Office 2010
Answer: (b) MS Office 365

21. Which country on 12 March 2013 claimed to have become the first in the world to extract the natural gas from frozen methane hydrate successfully off the central coast?
a) China
b) US
c) Canada
d) Japan
Answer: (d) Japan

22. Which country announced the worst-ever drought in 30 years in its entire North Island?
a) The United States of America
b) New Zealand
c) Canada
d) South Africa
Answer: (b) New Zealand

23. Methane Hydrate, also known as Methane clathrates are a kind of frozen confinements of
molecules of _________ and Methane. Fill in the blank with an appropriate option.
a) Carbon Dioxide
b) Hydrogen
c) Water
d) Hydrocarbons
Answer: (c) Water

24. What led to worst-ever drought in 30 years in the entire North Island of the New Zealand?
a) Deforestation
b) Climate Change
c) Depleting water resources
d) Global Warming
Answer: (d) Global Warming

25. Which body is conducting the survey of gas field in the main island of Japan in Nankai Trough
where extraction of natural gas from frozen methane hydrate was done successfully?
a) Japan Oil, Gas and Metals National Corporation (JOGMEC)
b) Ministry of State for the Corporation in Support of Compensation for Nuclear Damage
c) Ministry of State for Ocean Policy
d) Ministry of State for Science and Technology Policy
Answer: (a) Japan Oil, Gas and Metals National Corporation (JOGMEC)

26. Samsung, the South Korean giant launched which device in Manhattan's Radio City Music Hall at
Unpacked Events 2013 on 14 March 2013?
a) Samsung Tab 3
b) Samsung Galaxy Camera
c) Samsung Grand 2
d) Samsung Galaxy S4
Answer: (d) Samsung Galaxy S4

27. Which direct broadcast satellite television provider in the month of March 2013 launched Video on Demand service for its Tata Sky+ HD subscribers?
a) Tata Sky
b) Airtel Live
c) Videocon DTH
d) Dish TV
Answer: (a) Tata Sky

28. Where did Welspun Energy on 12 March 2013 commissioned Asia’s largest solar power project of 50 MW?
a) Alwar, Rajasthan
b) Chittorgarh, Rajasthan
c) Jodhpur, Rajasthan
d) Dungarpur, Rajasthan
Answer: (c) Jodhpur, Rajasthan

29. Which company on 11 March 2013 acquired two gaming companies, Funnel Japan in Japan and
Busan in South Korea?
a) Airtel Games
b) SEGA Games
c) Techno Trax Games
d) Reliance Games
Answer: (d) Reliance Games

30. For what purpose did The Rajasthan State Industrial Development and Investment Corporation
(RIICO) signed a Memorandum of Understanding (MoU) with South Korean Trade Promotion Agency (KOTRA) on 11 March 2013 in New Delhi?
a) For setting up Rajasthan State Industry
b) For setting up Korean Industrial Zone
c) For setting up Trade Promotion Zone
d) None of these
Answer: (b) For setting up Korean Industrial Zone

31. Researchers working on the accurate calculation of the distance of Milky Way to the nearest galaxy
found the exact distance to our nearest galaxy, Large Magellanic Cloud (LMC). What is the exact distance?
a) 163000 light years
b) 175000 light years
c) 183000 light years
d) 150000 light years
Answer: (a) 163000 light years

32. Which country ranked first on list of countries which distribute spam all over the world, according
to new report of SophosLabs?
a) China
b) India
c) US
d) Spain
Answer: (c) US

33. Which research centre announced that it was developing the largest magnet of the world? This largest magnet would weigh 50000 tons.
a) CERN, Geneva
b) Bhabha Atomic Research Centre, India
c) NASA, US
d) Neutrino Observatory, India
Answer: (b) Bhabha Atomic Research Centre, India

34. According to the study conducted by University of Minnesota in the first week of March 2013,
which species of Africa would decline to almost extinction over the period of coming 20-40 years if
conservation measures were not undertaken?
a) Elephants
b) Wild Cat
c) Wild Lizard
d) Wild Lion
Answer: (d) Wild Lion

35. Which compost plant became first in India to receive carbon credits worth 25 lakh rupees from the
United Nations Framework Convention on Climate Change?
a) Okhla Compost Plant
b) ROTOPALA Composting Plant
c) Mumbai Compost Plant
d) Kanpur Composting Plant
Answer: (a) Okhla Compost Plant

36. By what basis point, the Reserve Bank of India (RBI) on 19 March 2013 cut the repo rate in its
mid-quarter review of the monetary policy.
A. 25 basis Point
B. 50 Basis Point
C. 15 basis point
D. 35 basis point
Answer: (A) 25 basis Point

37. The Cabinet Committee on Investment (CCI) on 21 March 2013 cleared Reliance Industries' (RIL)
KG-D6 and NEC-25 blocks for________________
A. Oil and Gas Exploration
B. Oil and Gas Engineering
C. Oil and Gas Filtration
D. Oil and Gas Production
Answer: (A) Oil and Gas Exploration

38. Name the Place where Commercial production of Aishwarya Oil Field at has started on 23 March 2013.
A. Rajasthan
B. Tamil Nadu
C. Orissa
D. Andhra Pradesh
Answer: (A) Rajasthan

39. As per RBI mid-quarter review of the monetary policy, the reverse repo rate changed from the earlier 6.5 Percent. What is the new Reverse repo rate?
A. 6.5 Percent
B. 5.5 Percent
C. 6.7 Percent
D. 6.75 Percent
Answer: (D) 6.75 Percent

40. Security Printing and Minting Corporation of India Limited (SPMCIL) signed the Memorandum of Understanding (MoU) with the Department of Economic Affairs (DEA), Ministry of Finance on 25 March 2013. What is the set ambitious Sales target made by the Company in 2013-14 fiscal year?
A. 3407 Crore Rupees
B. 3510 Crore Rupees
C. 3210 Crore Rupees
D. 3256 Crore Rupees
Answer: (A) 3407 Crore Rupees

41. Which Team won the General Sparrow Centenary Polo Cup-2013 played at Jaipur Polo Ground on
2 March 2013 by defeating Sailors team?
a) Sona Polo Team
b) Jaipur Riders
c) Elestina Gold Team
d) Garcha polo team
Answer: (a) Sona Polo Team

42. Which top seeded tennis player Defeated David Ferrer to Win ATP Mexican Open 2013 Tennis
Tournament?
a) Rafael Nadal
b) Roger Federer
c) Novak Djokovic
d) Mahesh Bhupati
Answer: (a) Rafael Nadal

43. Name the Female Indian Cyclist won a Bronze medal in the final of women's juniors of 500m cycle
event in Asian Cycling Championship on 7 March 2013 in New Delhi.
a) Kamaljeet Sandhu
b) Neha Agarwaal
c) Poulomi Ghatk
d) Deborah
Answer: (d) Deborah

44. Which Indian female veteran golfer, on 6 March 2013 won her second title in the fourth leg of
Hero Women`s pro golf tour 2013 in Mumbai.
a) Smriti Mehra
b) Sharmila Nicollet
c) Ankita Das
d) Saba anjum Karim
Answer: (a) Smriti Mehra

45. Which female top seeded Badminton player won the women’s singles title in the All England
Open Badminton Championships 2013 at the National Indoor Arena, Birmingham, England on 10
March 2013?
a) Tine Baun
b) Saina Nehwal
c) Jwala Dutta
d) Ashwini Ponaapa
Answer: (a) Tine Baun

46. The US Food and Drug Administration (USFDA) lifted import alert on the Hyderabad-based
antibiotics facility of which leading pharmaceutical research company of India?
a) Ranbaxy
b) Aurobindo Pharma
c) Cadila Healthcare
d) Glenmark Pharmaceuticals
Answer: (b) Aurobindo Pharma

47. Which feature was added by Google to its Google Play India Page which allows you to download or rent movies?
a) Google Play Movies
b) Play My Movie
c) Rent a Movie
d) Watch My Movie
Answer: (a) Google Play Movies

48. Which largest education company of India, on 26 March 2013 announced completion of the sale of
its entire 50% stake in Eurokids International Limited?
a) IndiaCan
b) Oxfam India
c) Everonn Education limited
d) Educomp Solutions Ltd
Answer: (d) Educomp Solutions Ltd

49. Which insurance giant was fined 30 million Pound by the Financial Services Authority (FSA) over AIA bid in March 2013?
a) ICICI Lombard
b) Reliance Insurance
c) Prudential
d) AIG Vyasya
Answer: (c) Prudential

50. Apple in the month of March 2013 bought which indoor GPS mapping firm for 20 million dollars?
a) BlueNav
b) DirectRoute
c) wifiSLAM
d) Topo
Answer: (c) wifiSLAM

51.The US Food and Drug Administration (USFDA) lifted import alert on the Hyderabad-based
antibiotics facility of which leading pharmaceutical research company of India?
a) Ranbaxy
b) Aurobindo Pharma
c) Cadila Healthcare
d) Glenmark Pharmaceuticals
Answer: (b) Aurobindo Pharma

52. Which feature was added by Google to its Google Play India Page which allows you to download or rent movies?
a) Google Play Movies
b) Play My Movie
c) Rent a Movie
d) Watch My Movie
Answer: (a) Google Play Movies

53. Which largest education company of India, on 26 March 2013 announced completion of the sale of
its entire 50% stake in Eurokids International Limited?
a) IndiaCan
b) Oxfam India
c) Everonn Education limited
d) Educomp Solutions Ltd
Answer: (d) Educomp Solutions Ltd

54. Which insurance giant was fined 30 million Pound by the Financial Services Authority (FSA) over AIA
bid in March 2013?
a) ICICI Lombard
b) Reliance Insurance
c) Prudential
d) AIG Vyasya
Answer: (c) Prudential

55. Apple in the month of March 2013 bought which indoor GPS mapping firm for 20 million dollars?
a) BlueNav
b) DirectRoute
c) wifiSLAM
d) Topo
Answer: (c) wifiSLAM

56. Which organisation launched the highly successful Chandrayaan-1 lunar mission in October 2008?
a) Liquid Propulsion Systems Centre
b) National Mesosphere Stratosphere-Troposphere Radar Facility
c) National Remote Sensing Agency
d) Indian Space Research Organisation
Answer: (d) Indian Space Research Organisation

57. Population of which species Increased in Kaziranga National Park despite poaching, according to the recent census which ended on 26 March 2013?
a) Great One-horned Rhinoceros
b) The Bengal Tiger
c) The Black Buck
d) Giant Alligator
Answer: (a) Great One-horned Rhinoceros

58. In the last week of March 2013, two new ______ species called Enyalioides were discovered from
Cordillera Azul National Park. Fill in the blank with an appropriate option.
a) Chameleon
b) Wild Ants
c) Woodlizard
d) Butterflies
Answer: (c) Woodlizard

59. India and the US in the Month of March 2013 agreed for cooperation on future missions to
_________ and __________ after successful collaboration in Chandrayaan-1 lunar mission. Fill in the
blanks with appropriate options.
a) Moon and Mars
b) Mars and Pluto
c) Moon and Mercury
d) Mercury and Mars
Answer: (a) Moon and Mars

60. Name the two Enyalioides species which were discovered from Cordillera Azul National Park in the
last week of March 2013.
a) Enyalioides Shaughnessy and Enyalioides Laticeps
b) Enyalioides Azulae and Enyalioides Binzayedi
c) Enyalioides Oshaughnessyi and Enyalioides Shaughnessy
d) Enyalioides Azulae and Enyalioides Laticeps
Answer: (b) Enyalioides Azulae and Enyalioides Binzayedi

1) Who is selected for the prestigious Jnanpith award for the year 2012?
Ans. Ravuri Bharadhwaja for his contributions to Telugu literature.

2) Recently, who was re-elected for a second term as IAEA Chief?
Ans. Yukiya Amano

3) Where was India‟s first all Women Post Office inaugurated recently?
Ans. New Delhi

4) Who scored the fastest debut century in test cricket recently?
Ans. Shikhar Dhawan
5) Malala Yousafzai has recently signed a deal to publish her autobiography. Name the title?
Ans. I Am Malala

6) Indian President was the Chief Guest at the Independence Day celebrations ofwhich country during March 2012?
Ans. Mauritius

7) Who has been elected as the new Pope of the Catholic Church?
Ans. Jorge Mario Bergoglio from Argentina & he has chosen the name "Francis‟

8) Which film was adjudged best feature filmin the 60th National Film Awards?
Ans. Paan Singh Tomar (Hindi) directed by Tigmanshu Dhulia

9) The 5th BRICS summit was recently held at?
Ans. Durban, South Africa (March 26-27).The member states of BRICS are Brazil, Russia, India, China and South Africa.

10) The code name given to the entire plan of the execution of Afsal Guru, the parliament attack convict:
Ans. Operation Three Star

11) Which country will host ICC World T20 2014?
Ans. Bangladesh

12) Who is elected as the President of Venezuela recently?
Ans. Nicolas Maduro

13) The President of Bangladesh who passed away recently?
Ans. Zillur Rahman

14) Who are the three personalities recently selected by the Indian Parliamentary Group for the Outstanding Parliamentarian Award?
Ans. Arun Jaitley (2010), Karan Singh (2011) and Sharad Yadav (2012)

15) Which team won the Santosh Trophy Football tournament 2013 held in Kerala?
Ans. Services

16) Who was honoured with Indira Gandhi Peace Prize recently?
Ans. Ela Bhatt, founder of the Self Employed Women‟s Association (SEWA), was presented with the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for the year 2011 by the President of India, Pranab Mukherjee.

17) Who was crowned the Femina Miss India 2013?
Ans. Navneet Kaur Dhilon

18) When is the First International Happiness Day celebrated?
Ans. 20th March 2013

19) Who is chosen for Saraswati Samman award 2013?
Ans. Sugathakumari (Malayalam Poet)

20) Which former British Prime Minister popularly known as the "Iron Lady‟passed away on April 8?
Ans. Margaret Thatcher. She was the longest serving British prime minister (1979-1990) of the 20th century and is the only woman to have held the office.

21. Who is the winner of Australian Open 2013 Women's title ?
Answer: Victoria Azarenka

22. Who is the winner of Australian Open 2013 men's title ?
Answer: Novak Djokovic

23. Who is the chief guest of 2013 Pravasi Bharatiya Divas ?
Answer: Rajkeswur Purryag, President of Mauritius (Held in Kochi)

24. Who is the chief guest of republic day 2013 ?
Answer: Jigme Khesar Namgyal Wangchuck, King of Bhutan

25. Who is first female President of South Korea ?
Answer: Park Guen-hye

26. Who is the first female Chief Justice of Sri Lanka ?
Answer: Shirani Bandaranayake (recently impeached)

27. Who is the winner of DSC Prize for South Asian Literature 2013 ?
Answer: Jeet Thayil (book - Narcopolis)

28. Which is the Longest Railway Tunnel in India?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)

29. Where did the World Economic Forum annual meeting held ?
Answer: Davos, Switzerland

30. Who has been conferred won Keerthi Chakra (the second highest among peace time gallantry awards of the country) ?
Answer: Major Anoop Joseph

31. Which Indian scientist conferred with China's top science award ?
Answer: CNR Rao

32. Who is the winner of Ranji Trophy 2012-2013 ?
Answer: Mumbai

33. Which country recently test fired Hatf-9 (Nasr) missile ?
Answer: Pakistan

34. Who is the new Chairman of Lalit Kala Akademi ?
Answer: Kalyan Kumar Chakravarty

35. Who is the new President of Sahitya Akademi ?
Answer: Dr. Vishwanath Prasad Tiwari

36. Who is appointed as the next Permanent Representative of India to the United Nations ?
Answer: Asoke Kumar Mukerji

37. Who is the worlds oldest Marathon runner ?
Answer: Fauja Singh

38. Which actor won this year's Best Actor (in a Leading Role) Oscar ?
Answer: Daniel Day-Lewis (Lincoln)

39. Which actress won this year's Best Actress (in a Leading Role) Oscar ?
Answer: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)

40. Who won this year's Best Director Oscar ?
Answer: Ang Lee (Life of Pi)

41. Who is the first person to win Best Actor Oscar thrice ?
Answer: Daniel Day-Lewis

42. What is the theme of 2013 International Women’s Day (march 8) ?
Answer: A promise is a promise: Time for action to end violence against women

43. New Governor of Nagaland ?
Answer: Ashwani Kumar

44. New Governor of Kerala ?
Answer: Nikhil Kumar

45. New Governor of Odisha ?
Answer: S C Jamir

46. Who is the new President of Kenya ?
Answer: Uhuru Kenyatta

47. Who is the new Prime Minister ( Premier of the People's Republic of China) of China ?
Answer: Li Keqiang

48. Who is the new Pope?
Answer: Pope Francis

49. What is the name of India's first regional navigational satellite ?
Answer: IRNSS-1

50. Who scored fastest hundred on debut in test cricket ?
Answer: Shikhar Dhawan

51. Where is India's first all women post office inaugurated on women's day ?
Answer: Delhi

52. What is the theme of 2013 world water day (march 22) ?
Answer: Water Cooperation

53. Which year is declared by UN as International Year of Water Cooperation ?
Answer: 2013

54. Who is the winner of 2013 miss India ?
answer: Navneet Kaur Dhillon

55. who is the winner of 2013 Saraswati Samman ?
Answer: Sugathakumari (Manalezhuthu)

56. Who is recently reelected as IAEA (International Atomic Energy Agency) Director general ?
Answer: Yukiya Amano

57. Who is the new Prime Minister of Nepal ?
Answer: Khil Raj Regmi

58. Who is the first female Prime minister of UK who recently passed away ?
Answer: Margaret Thatcher

59. Who is the new pm of North Korea ?
Answer: Pak Pong-ju

60. Who is the new venezuela president ?
Answer: Nicolas Maduro

61. Who is the new president of Bangladesh ?
Answer: Abdul Hamid

62. What is the theme of 2013 World Earth day (April 22) ?
Answer: The face of climate change

63. Who is the new Governor of Jammu and Kashmir ?
answer: Narinder Nath Vohra

64. Who is the new president of ADB (Asian Development Bank) ?
Answer: Takehiko Nakao


65. Which film won this year's Best Picture Oscar ?
Answer: Argo

April 16, 2013

CURRENT AFFAIRS FEBRUARY 2013 MCQ


1. Name the Commission that was constituted by the Union Government on 26 December 2012 to inquire into the different aspects of the brutal rape and assault incident of the girl on 16 December 2012
on the streets of Delhi and was asked to submit the report of its findings within three months?
(A) Kalelkar Commission
(B) Usha Mehra Commission
(C) Narendran Commission
(D) Mandal Commission
Answer: (B) Usha Mehra Commission

2. Life Time Achievement Award 2012 was conferred to an Indian by Ernst & Young. Name the person who was conferred with the award?
(A) Azim Premji
(B) Aditya Vikram Birla
(C) Gautam Thapar
(D) Ratan Tata
Answer: (D) Ratan Tata

3. The core of Milky Way is actually cloaked in dust which makes all stars unclear from telescopes of the astronomers, except the brightest stars. But these hypervelocity stars were useful in providing a peep into _________. Fill in the blank with an appropriate option.
(A) Deaths of stars in Milky Way
(B) Birth of the stars in the universe
(C) Deaths of the stars around the Sun
(D) Formation of stars in Milky Way
Answer: (D) Formation of stars in Milky Way

4. In a major victory, the International Court of Arbitration at The Hague has upheld India's right to
divert water from the project which is currently running in Kashmir. The court on Monday, 18 Feb 2013, rejected Pakistan's contention that India was violating the 1960 Indus Waters Treaty in the project in Gurez valley near Bandipura in north Kashmir. In its ‘partial award’ over the 330 MW project, the Court ruled that India would have to maintain a minimum flow in the river, known as Neelum in Pakistan. The rate will be determined by the Court in its final award, which is likely to be delivered by year-end. The ‘partial award’ has “no appeal” and is “binding” on both countries. Can you name the project?
(A) Rabi hydro-electric project
(B) Beas hydro-electric project
(C) Kishenganga hydro-electric project
(D) Chenab hydro-electric project
Ans: (C) Kishenganga hydro-electric project

5. Thirty Indian software product companies joined hands to form their own new association, marking a break-up with the IT industry body NASSCOM. What is the name of this newly formed association?
(A) Indian Software Product Industry Round Table
(B) iSpirt
(C) Both these are the same
(D) None of these
Answer: (C) Both these are the same

6. ICICI Bank, the largest private sector bank of India partnered with Aircel to announce the launch of
their mobile banking service. What is the name of this mobile banking service?
(A) Mobile Money
(B) Mobile Market
(C) Mobile Finance
(D) Mobile Corporate
Answer: (A) Mobile Money

7. Who was appointed as the group spokesperson and brand custodian of TATA Group on 6 February
2013?
(A) Cyrus Mistry
(B) Ratan Tata
(C) Manjushree Khaitan
(D) Mukund Govind Rajan
Answer: (D) Mukund Govind Rajan

8. I&B Ministry Constituted Expert Committee to Review Functioning of Prasar Bharti under the
chairmanship of?
(A) Sam Pitroda
(B) Shekhar Kapur
(C) Shri Jawhar Sircar
(D) Dr. B.K. Gairola
Answer: (A) Sam Pitroda

9. The Union Cabinet of India on 6 February 2013 gave its nod to the proposal of decreasing the
headcounts to what number in habitations under the government's flagship programme, Pradhan
Mantri Gram Sadak Yojana, PMGSY
(A) 125
(B) 140
(C) 100
(D) 200
Answer: (C) 100

10. My India Initiative-A Digital Volunteer Programme was launched by which ministry of the
Government of India?
(A) Information and Broadcasting Ministry
(B) Agricultural Ministry
(C) Science and Technology Ministry
(D) New and Renewable Energy
Answer: (A) Information and Broadcasting Ministry

11. The Ministry of Information and Broadcasting on 8 February 2013 arranged the first of its kind Live Twitter Conference. What was the theme of the conference?
(A) Urban Mobility India (UMI) Conference
(B) Community Radio: Road Travelled & Way Forward
(C) Climate Change and Sustainable Development Conference
(D) Live Twitter ConferenceAnswer: (B) Community Radio: Road Travelled & Way Forward

12. A group of various banks agreed to loan 937 crore Rupees for 1000-MW NTPL power project. NTPL power project is the joint venture of Tamil Nadu Power Generation and Distribution Corporation as well as Neyveli Lignite Corporation (NLC). Where will the project come up?
(A) Vishakhapatnam
(B) Tuticorin
(C) Tamil Nadu
(D) Kalpakkam
Answer: (B) Tuticorin

13. Which company launched WiFi-only Galaxy Camera in February 2013? The new WiFi-only Galaxy
Camera is powered by Android 4.1 (Jelly Bean) operating system.
(A) Nikon
(B) Sony
(C) Samsung
(D) Cannon
Answer: (C) Samsung

14. Dabur India on 18 February 2013 launched Dabur Babool + Salt Powder Toothpaste. Who was
chosen for endorsing this brand?
(A) Bipasha Basu
(B) Sonakshi Sinha
(C) Salman Khan
(D) Irrfan Khan
Answer: (D) Irrfan Khan

15. Telecom Regulator Authority of India (TRAI) started the pre-consultation process for the countrywide __________. Fill in the blank with appropriate option.
(A) mobile number portability
(B) free roaming
(C) free international SMS
(D) lower STD rates
Answer: (A) mobile number portability

16. The Union Cabinet of India approved merger of Bharat Heavy Plate & Vessels Ltd. (BHPV)
Vishakhapatnam with which company?
(A) Akaltara Power Ltd.
(B) BEML Ltd.
(C) Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)
(D) Bharat Electronics Ltd.
Answer: (C) Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)

17. Centre for Science and Environment's (CSE) analysis of government data and the Global Burden of
Disease report's data on India has shown that it is the fifth leading cause of death in India after high
blood pressure, indoor air pollution, tobacco smoking and poor nutrition, with about 620,000 premature
deaths occurring from the diseases related to it. What is it?[Category: Environment Current Affairs]
(A) Alcohol
(B) Sexually Transmitted Diseases
(C) Air pollution
(D) Sanitation Hygiene
Ans: C

18. The Samajwadi Party on Wednesday, 13 Feb 2013, nominated popular stand-up comedian Raju
Srivastava as the party's candidate for the 2014 general elections. Now, he is all set to face Congress's
sitting MP and Union minister Sriprakash Jaiswal in the constituency. Raju Srivastava has been named
candidate for which parliamentary constituency by SP?
(A) Itawah
(B) Kanpur
(C) Amethi
(D) Lakhimpur Khiri
Ans: B

19. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) on Wednesday froze the bank accounts of two
Sahara group companies and attached their properties for lapses in the refund of Rs __________ crore
they had raised from investors. The market regulator also ordered a freeze on the bank accounts and
properties of group chief Subrata Roy Sahara and three other top officials. The orders against Sahara
India Real Estate Corporation (SIREC) and Sahara Housing Investment Corporation (SHIC) came after the  Supreme Court pulled up the two companies last week, seeking an explanation for their alleged noncompliance with its order to refund by November 30 last year the sum they had raised through optional  fully convertible debentures.
(A) 12000
(B) 16000
(C) 20000
(D) 24000
Ans: D

20. India's exports rose for the first time in nine months in January. Exports in January grew ______% to  $25.5 billion compared with the year ago month, while imports rose 6.1% to $45.6 billion, data released  by the commerce and industry ministry on Wednesday, 13 Feb 2013, showed. The trade deficit has now  widened to nearly $20 billion from $16.7 billion a year ago, just short of the all-time high of $21 billion in  October. Although demand for Indian merchandise in the West is still low, the latest trade data has  brought optimism among some officials that the situation will improve.
(A) 0.53
(B) 0.64
(C) 0.77
(D) 0.82
Ans: D

21. An Indian air carrier on Tuesday, 19 Feb 2013, offered 20 lakh tickets at heavily discounted prices for travel anywhere till December this year, becoming the second airline in the past 50 days to lure
travellers by drastically slashing fares. The airline is offering to sell tickets for any destination in India starting at 2,250, a good 40-60% cheaper than fares on normal days. The offer, which is valid till
February 24, was announced by the airline on Tuesday morning and sent flyers scrambling to book
tickets. Can you name the airline?
(A) IndiGo
(B) Jet Airways
(C) SpiceJet
(D) GoAir
Ans: B

22. An Indian billionaire is following in the footsteps of Warren Buffet and Bill Gates to become the first Indian to dedicate a majority of his wealth to philanthropy by signing up for the Giving Pledge. The
Giving Pledge was formed in 2010 to encourage the wealthiest in the US to give a part of their wealth
towards philanthropic activities. However, Buffett now wants to widen the group’s function outside the
US to India and China. Can you name the person who has pledged more of his wealth to charitable
causes?
(A) Azim Premji
(B) N R Narayanmurthy
(C) Mukesh Ambani
(D) Ratan Tata
Ans: A

23. Armed robbers have pulled off a spectacular heist at ___________ airport, making off with millions
of euros worth of diamonds on 19th February 2013. The raid saw the gang of thieves hit a Brinks
security truck as its contents were being loaded onto a Swiss aircraft bound for Zurich. VRT public
television initially spoke of the haul being worth 350 million euros ($465 million), but later changed their
figures to 50 million euros. If confirmed, the robbery would be one of the biggest diamond heists of all
time.
(A) Heathrow
(B) Amsterdam
(C) John F. Kennedy International Airport, New York
(D) Brussels
Ans: D

24. Voting for the Tripura assembly elections began on Thursday, 14th Feb 2013, amidst tight security. In  all, 23,55,446 people, about half of them women, are eligible to exercise their franchise to decide the  fate of 249 candidates, including 15 women and many independents. Apprehending trouble by
separatist outfits and possible violence, a record 40,000 paramilitary and other security personnel have
been deployed, while two air surveillance teams led by senior police officials are conducting air
surveillance. What is the number of members in the Assembly in Tripura for which elections are
underway?
(A) 60
(B) 62
(C) 67
(D) 72
Ans: A

25. FE Best Banks Awards launched in February 1997, annually fetes banks that have delivered
exemplary performance on various parameters including growth, profitability, strength & soundness
amongst others. The awards are based on the FE Best Bank Survey and have emerged as the highest
award of banking excellence in the country. Which bank was named as winner in the Public Sector Banks  for this year award held in Mumbai on 20th Feb 2013?
(A) Allahabad Bank
(B) State Bank of India
(C) Bank of Baroda
(D) Punjab National Bank
Ans: C

26. Which mobile company launched an emergency alert service for the subscribers in Odisha, Bengal
and Kolkata on 1 February 2013? The service is directed towards the women primarily.
(A) Vodafone
(B) Bharti Airtel
(C) Aircel
(D) Tata Indicom
Answer: (B) Bharti Airtel

27. A woman has emerged as the Britain's worst serial killer after over 2.5 million criminal records
between 1770 and 1934 were placed online by the National Archives and revealed that she murdered
400 babies. The woman was dubbed the 'Angel Maker', a prolific serial killer responsible for the horrific crimes that sent shockwaves through 19th century Britain, the Daily Mail reported on Saturday, 23rd  Feb 2013. Can you name the woman killer?
(A) Mary Ann Cotton
(B) Amelia Dyer
(C) Jane Toppan
(D) Amelia Sach
Ans: B

28. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has said inactive pre-paid mobile phone
connections cannot be deactivated if they have a minimum balance of Rs. _______ in their account and
the time for considering ‘inactive’ will be 90 days. Under the amended regulations, an operator will have  to provide facility for reactivating numbers by paying a reasonable amount.
(A) 20
(B) 50
(C) 100
(D) 500
Ans: A

29. Who on 5 February 2013 took over as the top executive of the BK Birla flagship, Kesoram Industries  which is a 6000 crore Rupees company?
(A) Kumar Mangalam Birla
(B) Bharat Singh
(C) Manjushree Khaitan(D) Lalit Naik
Answer: (C) Manjushree Khaitan

30. Iran on 28 January 2013 announced that it had successfully sent into space a primate. Which primate  did it send into space?
(A) Worms
(B) Monkey
(C) Turtle
(D) Mouse
Answer: (B) Monkey

31. NASA on 1 February 2013 marked 10th anniversary of which Space Shuttle?
(A) Columbia
(B) Challenger
(C) Both of these
(D) None of these
Answer: (A) Columbia

32. The duo of Sania Mirza and a US player clinched the women's doubles title in the 2 million dollar
Dubai Duty Free tennis championship on Saturday, 23rd Feb 2013. This is Sania's 16th doubles title in
her career and fourth while partnering with US player with whom India's best ever woman tennis player shares a special bonding. Can you name the US player?
(A) Bethanie Mattek-Sands
(B) Nadia Petrova
(C) Katarina Srebotnik
(D) Cara Black
Ans: A

33. NASA scientists discovered the youngest black hole in our galaxy, Milky Way in February 2013. How far is this black hole from Earth?
(A) 26000 light years away
(B) 12000 light years away
(C) 10000 light years away
(D) 25000 light years away
Answer: (A) 26000 light years away

34. President Pranab Mukherjee and Prime Minister Mamohan Singh witnessed the Indian Air Force's
largest "day-dusk-night" firepower demonstration in the Rajasthan desert on Friday, 22n Feb 2013. The
exercise which was held at the Pokhran ranges saw the participation of 230 aircraft, including the Sukhoi Su-30MKI, Mirage-2000, Jaguar, MiG-21, MiG-27, MiG-29 and the Hawk advanced jet trainer. What is the name of this Exercise organised by Indian Air Force in Jaisalmer?
(A) Flight Fist 2013
(B) Aero Fist 2013
(C) Force Fist 2013
(D) Iron Fist 2013Ans: C

35. BJP on Saturday warned the government against going ahead with the ______________ project,
saying the sentiments of crores of Hindus are attached to the issue and it will not tolerate any tampering
with the Ram Setu. Government is ignoring the recommendations of the RK Pachauri Committee report
and going ahead with the project. The Pachauri Committee, which submitted its report to the Supreme
Court, has said the shipping channel project is not viable on economic and ecological grounds.
Government has rejected the report and maintained that it intends to pursue the project which will cut
through the Adam's Bridge, popularly known as Ram Setu.
(A) IndoSino Channel
(B) Ramasamudram
(C) Sethusamudram
(D) RamaSethu
Ans: C

36. Scientists from NASA in the last week of January 2013 discovered an old star called TW Hydrae which  they believe could create new planets even now. How old is this star?
(A) 100 million years old
(B) 50 million years old
(C) 20 million years old
(D) 10 million years old
Answer: (D) 10 million years old

37. The Japanese scientists from the Saitama University in the first week of February 2013 filmed for the first time, the thoughts of which animal while it was tracking its prey?
(A) A fish
(B) A zebra
(C) An elephant
(D) A snail
Answer: (A) A fish

38. Reckitt Benckiser (RB) on 13 Feb 2013 signed a global partnership deal of 8-million US dollars with
which NGO?
(A) Smile Foundation
(B) Save the Girl Child
(C) Plan India Children
(D) Save the Children
Answer: (D) Save the Children

39. Twitter on 11 February 2013 launched its first pay-by-tweet service in whose partnership?
(A) American Express
(B) Microsoft Office
(C) Facebook
(D) Google
Answer: (A) American Express

40. Which third national stock exchange made its debut in India on 11 February 2013?
(A) SX40
(B) MCX-SX
(C) BSE
(D) NSE
Answer: (B) MCX-SX

41. Which company in February 2013 became the first Indian FMCG brand that crossed 5000 crore
Rupees mark in terms of retail sales in one year?
(A) Britannia's Tiger
(B) ITC's Sunfeast
(C) Parle-G
(D) None of these
Answer: (C) Parle-G

42. Mahindra & Mahindra (M&M) acquired stake of Navistar International Corporation in how many
joint ventures?
(A) One joint venture
(B) Two joint ventures
(C) Three joint ventures
(D) Four joint ventures
Answer: (B) two joint ventures

43. Name the Iranian President, who visited Egypt for the first time after Tehran's 1979 Islamic
revolution.
(A) Mohammad Khatami
(B) Akbar Hashemi Rafsanjani
(C) Mahmoud Ahmadinejad
(D) Ali Khamenei
Answer: (C) Mahmoud Ahmadinejad

44. Name the port whose operational controlled were transferred in the hands of Chinese Overseas Port
Holdings Ltd. by Pakistan in the last week of January 2013.
(A) Keti Bandar Port
(B) Gwadar port
(C) Karachi Port
(D) Bin Qasim Port
Answer: (B) Gwadar Port

45. Name the person who was nominated as the U.S. interior secretary for looking after the huge energy reserves as well as the national parks by the US President Barack Obama in February 2013.
(A) Sally Jewell
(B) Anne Marbury Hutchinson
(C) Phillis Wheatley
(D) Sarah Josepha Hale
Answer: (A) Sally Jewell

46. A new study using data from a pair of gravity-measuring NASA satellites found on 12 February 2013 that large parts of the arid __________ region lost freshwater reserves rapidly during the past decade. Fill in the blank with an appropriate option.
(A) Middle East
(B) South Eastern
(C) Saudi Arabia
(D) North Western
Answer: (A) Middle East
47. Astronomers in the third week of February 2013 discovered six speeding stars which were racing
through the space at a speed of 3.2 million kilometres per hour. The mass of these stars is equivalent to
what?
(A) Moon
(B) Earth
(C) Milky Way
(D) Sun
Answer: (D) Sun

48. The Surrey Space Centre (SSC) of the University of Surrey on 26 February 2013 announced that a
nano-satellite carrying a smartphone was launched successfully into space from India. What is the name of this nano-satellite?
(A) STRaND-1
(B) Scream in Space
(C) iTesa
(D) Space Flight
Answer: (A) STRaND-1

49. Six foreign micro and mini spacecrafts as well as the Indo-French oceanographic study satellite were launched successfully by ISRO's PSLV-C20 rocket on 25 February 2013 from the spaceport at Sriharikota. What is the name of the Indo-French oceanographic study satellite?
(A) Polar Satellite
(B) UniBRITE
(C) SARAL
(D) SAPPHIRE
Answer: (C) SARAL

50. Researchers from Norway, South Africa, Britain and Germany, in the last week of February 2013
discovered a sunken and small continent beneath the Indian Ocean. What is the name of this newly
found lost continent?
(A) Gondwana
(B) Mauritia
(C) Reunion
(D) Laurasia
Answer: (B) Mauritia

51. How many satellites were launched successfully by ISRO's PSLV-C20 rocket on 25 February 2013
from the spaceport at Sriharikota?(A) Six
(B) Eight
(C) Seven
(D) Five
Answer: (C) Seven

52. Which Indian state was ranked at number 32 or the worst position in the crucial environmental
parameters of Environmental Performance Index (EPI) that evolved by Planning Commission?
(A) Maharashtra
(B) Goa
(C) Sikkim
(D) Delhi
Answer: (D) Delhi