ABOUT BANK EXAMS

1. DONT TOUCH PEN, ONLY MIND CALCULATIONS WITHIN 40 SECS.

2. REGULAR SPEED TEST.

3. QUALITY STUDY MATERIALS.

4.DEDICATED FACULTIES.

5. ASSURANCE FOR SUCCESS.

SHANMUGAM INSTITUTE OF BANKING

SHANMUGAM INSTITUTE OF BANKING
DONT TOUCH PEN, ONLY MIND CALCULATIONS WITHIN 40 SECS.

March 20, 2013

Current Affairs September 2012


1. Scientists at NASA on 27 September 2012 announced that the Mars Curiosity Rover has discovered
stream bed gravel, which hints towards the presence of waist-deep water on the surface of Mars in the
past. What is this Mars Curiosity Rover?
(a) Satellite
(b) Team of Astronauts
(c) Robotic explorer
(d) Meteors
Answer: (c) Robotic explorer

2. The Indian Institute of Toxicology Research reported that the water in and around the deserted Union Carbide plant is contaminated and not fit for consumption. Where is this Union Carbide Plant Located?
(a) Bhopal
(b) Jaipur
(c) Shimla
(d) Bhubaneswar
Answer: (a) Bhopal

3. The endangered species, Great Indian Bustard and Lesser Florican have got a dedicated land for breeding in the Shonkaliya Region of Ajmer District, Rajasthan. What are they?
(a) Birds
(b) Animals
(c) Insects
(d) Amphibian
Answer: (a) Birds

4. The simultaneous earthquakes seen in past few years in which region is found to be a cause of the
Tectonic Plate Disintegration?
(a) Arabian Sea
(b) Indian Ocean
(c) Arabian Peninsula
(d) Himalyan Region
Answer: (b) Indian Ocean

5. On which date the most outstanding demonstrations of its own kind in Khandawa district of Madhya
Pradesh named Jal Satyagraha which had continued for 17 days at Omkareshwar Dam Project came to an end?
(a) 10 September 2012
(b) 15 September 2012
(c) 17 September 2012
(d) 12 September 2012
Answer: (a) 10 September 2012

6. Name the astronaut of Indian American origin who took over the command of International Space
Station on 15 September 2012.
(a) Sunita Williams
(b) Kalpana Chawla
(c) Ravish Malhotra
(d) None of these
Answer: (a) Sunita Williams

7. Scientists at Goddard Institute for Space Studies (GISS) warned that most of Earth's land areas might face an extreme summer heat wave than they did faced in between 1951 to 1980. Goddard Institute of Space Studies is a division of which space research centre?
(a) ISRO
(b) NASA
(c) Centre of astrophysics
(d) European Space Agency
Answer: (b) NASA

8. On which date from 1995 onwards the International Day for the Preservation of the Ozone Layer is
celebrated worldwide?
(a) 15 September
(b) 18 September
(c) 16 September
(d) 12 September
Answer: (c) 16 September

9. Where the ozone layer is mainly found in the Earth’s atmosphere?
(a) Stratosphere
(b) Hemisphere
(c) Ozonosphere
(d) Troposphere
Answer: (a) Stratosphere

10. The environment ministry on 12 September 2012 suspended the clearance of environmental guidelines issued to 93 Mines across which state?
(a) Himachal Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Goa
(d) Madhya Pradesh
Answer: (c) Goa

11 Scientists of the University of Michigan developed a gene therapy which they claimed could restore the sense of olfactory function. What is this olfactory function related to?
(a) Sense of hearing
(b) Sense of smell
(c) Sense of sight
(d) Sense of touch
Answer: (b) Sense of Smell

12. Australian scientists along with US experts claimed that they have discovered treatment for Alzheimer patients following a study finding a link to abnormalities in Alzheimer Patients. Alzheimer’s disease is related to?
(a) Brain
(b) Heart
(c) Eye sightedness
(d) Liver
Answer: (a) Brain

13. Researchers from the Walter and Eliza Hall Institute in Australia discovered that two proteins that
work together to kill self-reactive immune cells can protect against diseases such as type1 diabetes and
rheumatoid arthritis. Rheumatoid arthritis principally attacks which part of the body?
(a) Joints
(b) Skin
(c) Lungs
(d) Kidney
Answer: (a) Joints

14. India enter into its first multi-lateral Social Science research collaboration with four European
Nations by the approval of projects for networking and social science research cooperation in between the researchers of these nations. The colaboration came into existence on which date?
(a) 2 September 2012
(b) 7 September 2012
(c) 5 September 2012
(d) 4 September 2012
Answer: (c) 5 September 2012

15. The Zoological Society of London and International Union for Conservation of Nature (IUCN) released a list of 100 different species to be first in line for extinction from 48 different countries during the World Conservation Congress held in Republic of Korea on 11 September 2012. The Indian species that was categorised under first line of extinction was_____________
(a) Great Indian Bustard
(b) One horned Rhino
(c) Indian giant Squirrel
(d) Asiatic Lion
Answer: (a) Great Indian Bustard

16. On which date, the Union Cabinet of India, under the Chairmanship of Prime Minister Manmohan
Singh approved the long awaited demand for One Rank One Pension (OROP) and other benefits of exservicemen.
(a) 21 September 2012
(b) 24 September 2012
(c) 19 September 2012
(d) 17 September 2012
Answer: (b) 24 September 2012

17. Name the Union Minister who on 24 September 2012 took an additional charge of the Railway
Ministry after the exit of Mukul Roy.
(a) C.P. Joshi
(b) Nitish kumar
(c) Mamta Banerjee
(d) None of these
Answer: (a) C.P. Joshi

18. Which Indian Bollywood actress was appointed as International Goodwill Ambassador for the United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS) ?
(a) Katrina Kaif
(b) Aishwarya Rai
(c) Kareena kapoor
(d) Madhuri Dixit
Answer: (b) Aishwarya Rai

19. The Election commission of India on 27 September 2012 directed the Political Parties and candidates not to use which of the following in the election campaign as it was violating Article 51 (g) of the constitution?
(a) Animals and Birds
(b) Arms and ammunition
(c) Heavy vehicles
(d) None of these
Answer: (a) Animals and birds

20. Name the Indian nuclear-capable surface-to-surface missile which on 19 September 2012 was successfully test fired from Wheeler Island, off the Odisha Coast.
(a) Agni III
(b) Agni IV
(c) Prithvi III
(d) Agni V
Answer: (b) Agni IV

21. Name the person who on 13 September 2012 was appointed as the 39th chief justice of India
(a) Justice Altamas Kabir
(b) Justice A.K. Sikri
(c) Rajeev Gupta
(d) Justice Mohit Shantilal Shah
Answer: (a) Justice Altamas Kabir

22. Which person was appointed as the president of, The Indian Newspaper Society for the year 2012-
2013 on 13 September 2012 during the 73rd annual meet of the Newspaper Society?
(a) K.N. Tilak Kumar
(b) Ravindra Kumar
(c) Ashish Bagga
(d) Pradeep Gupta
Answer: (a) K.N. Tilak Kumar

23. On which date Vayalar Ravi, Minister of Overseas Indian Affairs inaugurated the 7th Heads of Indian Missions (HoMs) conference and announced revised Indian Community Welfare Fund (ICWF) scheme.
(a) 15 September 2012
(b) 16 September 2012
(c) 17 September 2012
(d) 20 September 2012
Answer: (c) 17 September 2012

24. The Supreme Court of India on 14 September 2012 lifted the gag order on media reporting of troop
movement that was ordered by one of the High Court. HC order was in violation of the fundamental right under Article 19(1) (a) of the Constitution, granted to the media and every citizen of the country. The order came from which of the high court?
(a) Allahabad High court
(b) Calcutta high court
(c) Karnataka high court
(d) Madras high court
Answer: (a) Allahabad High court

25. The Union government hiked Dearness Allowance (DA) by what percent benefiting its 80 lakh
employees and pensioners and costing the exchequer an additional Rs7,408 crore annually?
(a) 4 percent
(b) 8 percent
(c) 7 percent
(d) 6 percent
Answer: (c) 7 percent

26. The Supreme Court of India on 4 September 2012 directed the Union Government of India to re-fix
the pay scale of army officers affected by the which Pay Commission?
(a) Fourth pay Commission
(b) Sixth pay Commission
(c) Fifth Pay Commission
(d) None of these
Answer: (a) Fourth pay Commission

27. At what interest rate percent per annum, The Union Cabinet gave its approval to continue interest
subsidy to Public Sector Banks (PSBs), Regional Rural Banks (RRBs), Cooperatives Banks and NABARD enabling them to provide short-term crop loans of up to Rs 3 lakhs to farmers during the year 2012-13?
(a) 7% Per annum
(b) 8.5 % Per annum
(c) 6 % Per annum
(d) 5 % per annum
Answer: (a) 7 % per annum

28. To what percent Government of India on 11 September 2012 reduced interest rates on rescheduled
crop loans from 12 percent in the drought-affected areas for the fiscal year 2012-13
(a) 8 percent
(b) 5 percent
(c) 7 percent
(d) 6 percent
Answer: (c) 7 Percent

29. The State Health Ministry of Arunachal Pradesh launched a scheme in Itanagar on 14 September 2012 for providing financial assistance upto 1.5 lakh rupees to BPL patients suffering from life threatening diseases in the form of a onetime grant. What was the name of that scheme?
(a) Rashtriya Aarogya Nidhi
(b) Rashtriya Janseva Nidhi
(c) Rashtriya Sarvoklayan Prayojna
(d) None of these
Answer: (a) Rashtriya Aarogya Nidhi

30. Name the Person of India who was appointed as Chief Economist of World Bank.
(a) Kaushik basu
(b) Jaideep Sarkar
(c) Narayan Murthy
(d) Nandan Nilkeni
Answer: (a) Kaushik basu

31. Name the England football player, the captain of Chelsea in the premier league who announced his
retirement from International Football on 24 September 2012.
(a) John Terry
(b) Stevan Gerrard
(c) David Beckham
(d) Ashley Cole
Answer: (a) John Terry

32. Name the Indian boxer and London Olympic bronze medalist who on 24 September 2012 named as
the brand ambassador of super fight league.
(a) Vijendra Singh
(b) M C Mary Kom
(c) Manoj Kumar
(d) Vikas Krishan
Answer: (b) M C Mary Kom

33. Name the Former Cricketer and all-rounder, who was appointed as the Chairman of the five member senior selection committee of BCCI on 27 September 2012.
(a) Saba Karim
(b) Vikram Rathour
(c) Sandeep Patil
(d) Rajinder Singh Hans.
Answer: (c) Sandeep Patil

34. Deepika Kumari the Sports Person from India, won Silver at Recurve World Cup on 23 September
2012 in Tokyo. Recurve world Cup is related to which Sports Event?
(a) Archery
(b) Shooting
(c) Disc Throwing
(d) Volley ball
Answer: (a) Archery

35. Which Indian golfer wrapped up a four-shot victory at the Yeangder tournament players
Championship in Chinese Taipei on 17 September 2012?
(a) Gaganjeet Bhullar
(b) Jeev Mikha Singh
(c) Shiv Kapur
(d) Jyoti Randhawa
Answer: (a) Gaganjeet Bhullar

36. Name the two players on whom AITA (All India Tennis Association) extended ban till June 2014
(a) Mahesh Bhupati and Rohan Bopanna
(b) Sania Mirza and Rohan Bopanna
(c) Leander Paes and Sania Mirza
(d) Leander Paes and Mahesh Bhupati
Answer: (a) Mahesh Bhupati and Rohan Bopanna

37. Name the owner of Delhi franchise of hockey India
(a) Tata Group
(b) Wave Group
(c) Bharti Group
(d) Aircel and Reliance
Answer: (b) Wave Group

38. Name the person who has been appointed as full time president of Hockey India.
(a) Gayatri Shetty
(b) Mariamma koshy
(c) Bachendri Pal
(d) Dilip Tirki
Answer: (b) Mariamma koshy

39. Name the the Australian Cricketer who on 20 September 2012 announced his retirement from all
formats of Cricket.
(a) Matthew Hayden
(b) Ricky Pointing
(c) Michael Clarke
(d) Bret Lee
Answer: (a) Matthew Hayden

40. Name the BJP MLA who was elected as the President of Indian Boxing Federation on 23 September 2012.
(a) Abhishek Matoria
(b) Ashok Gehlot
(c) Mahesh Joshi
(d) Sachin Pilot
Answer: (a) Abhishek Matoria

41. Name the New Zealand’s fast bowler who retired from both International and Domestic Cricket
(a) Shane Bond
(b) Daryl Tuffey
(c) Ian Butler
(d) Chris Martin
Answer (b) Daryl Tuffey

42. The boxing Champion, Muhammad Ali who retired from the game in the year 1981 was honoured with Medal in Philadelphia on 13 September 2012. What was the name of that medal?
(a) Liberty medal
(b) Medal of Excellence
(c) Indecorum medal
(d) None of these
Answer: (a) Liberty medal

43. Which Indian player became ICC ODI cricketer of the year?
(a) Virendra Sehwag
(b) MS Dhoni
(c) Suresh Raina
(d) Virat Kohli
Answer: (d) Virat kohli

44. Which character is declared to be the official mascot for the 2014 FIFA World Cup in Brazil on 12
September 2012.
(a) Laughing Buddha
(b) A Smiling Armadillo
(c) Shera
(d) A Running Pichachhoo
Answer: (b) A Smiling Armadillo

45. Women SAF football championship 2012 was won by which country?
(a) Nepal
(b) Bhutan
(c) China
(d) India
Answer: (d) India

46. Name the Indian High jumper who won a silver medal in (F42 single leg, amputations minimal
disability category) at London Paralympics Games.
(a) Girisha Hosanagara Nagarajegowda
(b) Vijay Singh Chauhan
(c) Suresh Babu
(d) Hari Shankar Roy
Answer: (a) Girisha Hosanagara Nagarajegowda

47. The legendary tennis player from US who announced his retirement during the US open on 6
September 2012 after facing a defeat from John Martin del Potro.
(a) Roger Federer
(b) Rafael Nadal
(c) Novak Djokovic
(d) Andy Roddick
Answer: (d) Andy Roddick

48. Which Indian female wrestler won Bronze in the World Junior Championship at Pattava on 6
September 2012?
(a) Indu Choudhary
(b) Geeta Phogat
(c) Sonika Kaliraman
(d) Alka tomar
Answer: (a) Indu Choudhary

49. Name the Formula one driver who became the winner of Italian Grand Prix 2012
(a) Fernando Alonso
(b) Lewis Hamilton
(c) Sebastian Vettel
(d) Michael Schumacher
Answer: (b) Lewis Hamilton

50. Name the tennis player who became the first British man to capture US Open Grand Slam Singles
Championship after 76 years by defeating Novak Djokovic on 11 September 2012.
(a) Andy Murray
(b) Max Woonsam
(c) Jamie Murray
(d) Bunny Austin
Answer: (a) Andy Murray

51. For what percent, The Government of India on 20 September 2012 hiked the foreign investment cap for the broadcasting service providers?
(a) 65 percent
(b) 74 percent
(c) 80 percent
(d) 54 percent
Answer: (b) 74 percent

52. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 24 September 2012 approved a package on debt restructuring for the state-electricity boards. What was net worth of that package?
(a) 1.90 lakh Crore
(b) 3.5 lakh Crore
(c) 2.6 lakh Crore
(d) 1.25 lakh Crore
Answer: (a) 1.90 lakh crore

53. Which agency was instructed by the Central Vigilance Commission on 24 September 2012 to expand its investigation scope on Coal Block Allocation to private firms in between 1993 to 2004?
(a) Directorate of Revenue Intelligence
(b) Central Bureau of Investigation (CBI)
(c) CAG Committee
(d) None of These
Answer: (b) Central Bureau of Investigation (CBI)

54. Market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has approved a proposed hike of the government's stake in Industrial Finance Corporation of India Ltd (IFCI) to make it a state-run company. What was hike that Percent?
(a) 56.25 Percent
(b) 55.57 Percent
(c) 54.35 Percent
(d) 58.65 Percent
Answer: (b) 55.5 Percent

55. State Bank of India, the country’s largest bank, cuts its base rate with how much point making it to
9.75 percent?
(a) 25 basis point
(b) 45 basis point
(c) 35 basis point
(d) 50 basis point
Answer: (a) 15 basis point

56. The Indian Railway Catering and Tourism Corporation Limited introduced a system for making the
payment of the bookings via mobile phones. What is the name of that system?
(a) Interbank Mobile Payment System (IMPS)
(b) Sybase mobile banking System
(c) Railway mobile banking system
(d) PNB mobile banking System
Answer: (a) Interbank Mobile Payment System (IMPS)

57. Name the Union Minister who had suggested setting up of a National Investment Board (NIB) under Prime Minister Manmohan Singh to accord speedy clearances to mega proposals.
(a) Sharad Pawar
(b) A.K. Antony
(c) Kapil Sibal
(d) P. Chidambaram
Answer (d) P. Chidambaram

58. Reserve Bank of India injected a liquidity of around ___________by slashing down the Cash
Reserve Ratio (CRR) by 25 basis points to 4.50 percent from 4.75 percent.
(a) 17000 crore
(b) 15000 crore
(c) 10000 crore
(d) 12000 crore
Answer: (a) 17000 crore

59. Shimla Municipal Corporation introduced a Tax on Shimla entry of vehicles that are not registered in Himachal Pradesh. What was the name of that tax?
(a) Envy Tax
(b) Green Tax
(c) Carbon tax
(d) Natural resource consumption tax
Answer: (b) Green tax

60. Name the report which was submitted to the finance minister of India by the Shome Committee
constituted by the Central Board of Direct Taxes, after the approval of Prime Minister of India.
(a) GARR Report
(b) CAG Report
(c) Financial Credit Report
(d) Tax Mitigation Report
Answer: (a) GARR Report

61. In a gesture of goodwill Karnataka government in front of Supreme Court of India agreed to release
_________cusecs of water to Tamil Nadu from the Cauvery River.
(a) 20000
(b) 10000
(c) 5000
(d) 15000
Answer: (b) 10000

62. The EGoM (Empowered Group of Ministers) on 11 September 2012 declared to slash down the
interest rate from 10 to 12 percent to how many percent in the entire 350 drought hit Talukas of the four states namely, Gujarat, Maharashtra, Rajasthan and Karnataka?
(a) 4 percent
(b) 8.5 percent
(c) 7 percent
(d) 6 percent
Answer: (c) 7 percent

63. As per the data released by the government on 14 September 2012, Indian inflation rose from 6.87
percent recorded in July 2012 to _________percent August 2012.
(a) 7.55
(b) 8.0
(c) 9.5
(d) 7.25
Answer: (a) 7.55

64. The Union Cabinet cleared the proposal of foreign direct investment (FDI) for 51 percent in the multibrand retail chains and _______percent in Aviation power exchanges industry.
(a) 50
(b) 49
(c) 66
(d) 25
Answer: (b) 49

65. The reserve bank of India reduced the Cash Reserve Ratio(CRR) by:
(a) 0.5 percent
(b) 0.25 percent
(c) 0.75 percent
(d) 1 percent
Answer: (b) 0.25 percent

68. Mauritius based, investment firm, got a clearance for their foreign direct investment proposal of
investing Rs 808 crore by the union government of India. What was the name of that investment firm?
(a) Cloverdell Investments Ltd
(b) Conyers Dill and Pearman
(c) CIEL Investment
(d) Paracor Investment
Answer: (a) Cloverdell Investments Ltd

69. To split off the ground handling and engineering services of Air India, Union cabinet approved a
proposal of how much amount so that the two units Air India Engineering Services Limited (AIESL) and Air India Transport Services Ltd. (AITSL) will be operational as two completely owned subsidiaries and treated as separate profit centers?
(a) 867 crore
(b) 800 crore
(c) 875 crore
(d) 768 crore
Answer: (d) 768 crore

70. The Department of Economic Affairs (DEA) published its annual publication- India’s external debt: a status report 2011-12. As per the published report, India’s external debt in the end of March 2012 was:
(a) $345.8 billion
(b) $250 billion
(c) $362.7 billion
(d) $450 billion
Answer: (a) $345.8 billion

71. As per the data released by world Economic Forum India's ranking declined by three places to what
position in the Global Competitiveness Index 2012-2013?
(a) 59 position
(b) 56 position
(c) 61 position
(d) 64 position
Answer: (a) 59 position

72. Due to the demand slowdown in the US and Europe, India’s exports in July reduced to what per cent making it a steepest fall in three years?
(a) 15.2 percent
(b) 14.8 percent
(c) 12.5 percent
(d) 13.6 percent
Answer: (b) 14.8 percent

73. The Delhi Metro Rail Corporation was awarded with the work of Management Consulting Services in which international Metro Rail Project?
(a) Jakarta Metro rail project
(b) Moscow Metro rail project
(c) London Metro rail project
(d) Copenhagen Metro rail project
Answer: (a) Jakarta Metro rail project

74. Name the Indian Entrepreneur who was placed at top in the Executive Pay Chart of the listed
companies for the fiscal year 2011-2012.
(a) Mukesh Ambani
(b) Sunil Mittal
(c) Naveen Jindal
(d) Kalanithi Maran
Answer: (c) Naveen Jindal

75. Who is appointed as the chief Legal Executive director of Ashok Leyland?
(a) Sundar Rajan
(b) Dheeraj G. Hinduja
(c) Rajiv Saharia
(d) N.V. Balachandran
Answer: (a) Sundar Rajan

76. The Oil and gas exploration and production company Cairn Energy plc sold 8 per cent stake in Cairn India for a net realization of about US Dollar 910 million. The cairn energy is based at
(a) UK
(b) Germany
(c) France
(d) Australia
Answer: (a) UK

77. TVS Motors on 28 September 2012 launched a new 125 cc Motorcycle in market .The Motorcycle is named by
(a) TVS Phoenix
(b) TVS Flame
(c) TVS Jive
(d) TVS Apache RTR
Answer: (a) TVS Phoenix

78. Tech Mahindra acquired 51% stake in Bharti group owned mobile value added service (VAS) provider limited for 260 crore. What is the name of that value added service provider?
(a) Comviva Technologies
(b) Bharti Airtel
(c) Infratel Ltd.
(d) Vodafone services
Answer: (a) Comviva Technologies

79. 25 percent stake of Axis bank subsidiary, Axis Asset Management Company was acquired by Schroder Singapore Holdings. The company is largest asset management company of which country?
(a) USA
(b) UK
(c) Canada
(d) Switzerland
Answer: (b) UK

80. Name the country in which Tata Steel won a high-speed Rail Contract of Value Rs 315.15 Crore .
(a) Germany
(b) Japan
(c) China
(d) France
Answer: (d) France

81.HCL Technologies signed a multi-million dollar deals with the Texas-based Semi-conductor and embedded processing solution providing company. Name the company.
(a)Freescale
(b)Dallas Semiconductor
(c)Tri Quint
(d)Texas Instrument
Answer: (a) Freescale

82.Name the airline which has emerged to be the top ranked carrier for consecutive second month
(a)Jet Airways
(b)Spice Jet
(c)Indigo Airlines
(d)Air India
Answer: (c) Indigo Airlines

83.On 10 September 2012, Infosys acquired Switzerland based global management consultancy firm,
which is considered to be the largest acquisition by Infosys till date. Name the firm acquired.
(a) Lodestone
(b) Adecco
(c) Dartfish
(d) Ricola
Answer: (a) Lodestone

84.Information training company NIIT Ltd partnered with which Software company on 12 September
2012 for courses in Cloud computing?
(a) IBM
(b) Microsoft
(c) Infosys
(d) Wipro
Answer: (b) Microsoft

85.A production- Sharing Contract (PSC) was signed by Australian BHP Billiton and UK’s based global
energy and Natural Gas Company on 10 September 2010. Name the UK based company.
(a) Salamander energy
(b) London Marine Consultants
(c) Falkland Oil and Gas
(d) BG Group
Answer: (d) BG Group

86.Which State-owned Indian Bank opened its first branch in South Africa in a move to enhance the
relationship between South Africa and India?
(a) Bank of India
(b) Union bank of India
(c) Punjab National bank
(d) ICICI Bank
Answer (a) Bank of India
87.Larsen & Turbo integrated its L&T Engineering Services with IT business L&T InfoTech for igniting growth rate of the company in technical arena. The company’s newly restructured cluster is rebranded by name as:
(a)L&T Technology Services
(b)L&T Info engineering Services
(c)L&T Tech Engineering Services
(d)L&T Tech and Solution services
Answer (a) L&T Technology Services

88. Name the steel and power Company which has acquired Canadian Energy Firm CIC for Rs 650 Crore.
(a)Jindal Steel and Power Ltd
(b)Hira Steel and Power Ltd
(c)Nandan Steel and Power Ltd
(d)Essar Group of company
Answer: (a) Jindal Steel and Power Ltd

89.Bharat electronic limited entered into a joint venture with French Energy Solution Company to
manufacture radars for civilian and defense purpose. Name the French company.
(a)GDF Suez
(b)Thales
(c)Dalkia
(d)Areva NC
Answer: (b) Thales

90.Tata Consultancy Service signed in an agreement of 103 crore to provide ICT Solution for MGNREGS
in which State?
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) Punjab
Answer: (c) West Bengal

91.Name the Industry Leader who is nominated to Competition Commission Eminent Persons Advisory
Group (EPAG) by the Union government of India.
(a)Deepak Parekh
(b)Narayan Murthy
(c)Kiran Mazumdar Shaw
(d)VN Kaul
Answer: (a) Deepak Parekh

92.Which call centre service provider company was acquired by Tech Mahindra with a deal of $87.1
Million?
(a)Fusion BPO Services
(b)Hutchinson Global Services
(c)Intelnet
(d)Exl services
Answer: (b) Hutchinson Global Services

93.A new strain of rice developed by the scientists, which can enhance the productivity in the soil that
lacks a nutrient content. Name the nutrient, lack of which effects crop yield.
(a)Sulphur
(b)Oxygen
(c)Phosphorous
(d)Carbon
Answer: (c) Phosphorous

94.Name the two planets that came together in the Western sky on 15 August 2012 after sunset.
(a)Mars and Saturn
(b)Earth and Mars
(c)upiter and Saturn
(d)Venus and Earth
Answer: (a) Mars and Saturn

95.)The identified singing mice that use songs to communicate are found in which region?
(a)The Himalayan terrain
(b)The tropical cloud forests in the mountains of Costa Rica
(c) On the volcanic plates of Pacific
(d)Greenland
Answer: (b) The tropical cloud forests in the mountains of Costa Rica

96.Name the NASA’s Robert that has recently touched the surface of Mars
(a)Rover Curiosity
(b)Gale Crater
(c)Martian home
(d)Calif
Answer: (a) Rover Curiosity

97. Name the process that will be applied for transferring the gene of the newly developed Stained Rice to the modern variety of rice
(a)Cross-Breeding
(b)Genetic Engineering
(c)Hybridization
(d)None of these
Answer: (a) Cross-Breeding

98) Which of the following is not a brand owned by Shahnaz Hussain?
A) Veda Dynamics
B) Kaya Skin clinics
C) Shahnaz Herbal
D) Forever Beautiful
Ans) B- Kaya Skin clinics


99. How many medals India won in the recently concluded London Olympics 2012?
A) 5
B) 4
C) 6
D) 7
Answer: C) 6

100. Which PSU has recently been awarded with “Rashtriya Khel Protsahan Puruskar” in 2012 in
the “Community Sports Identification and Nurturing of Budding Young Talent” category?
A) NTPC
B) BHEL
C) SAIL
D) ONGC
Answer: C) SAIL

101. Who has won the Gold Medal in the Men’s 100m and 200m sprints in the London Olympics 2012?
A) Michael Frater
B) Usain Bolt
C) Yohan Blake
D) Nesta Carter
Answer: C) Ans) Usain Bolt


102. Which of the following is not a snack brand owned by PepsiCo Company Frito Lay?
A) Lays
B) Bingo
C) Kurkure
D) Uncle Chipps
Ans)B- Bingo

103. Which beer giant operates in India through its 100% owned subsidiary South Asia Breweries?
A) Carlsberg
B) AnheuserBusch
C) Heineken
D) Scottish & Newcastle
Ans) Carlsberg

104. Who has been ranked by Time Magazine as the most powerful woman of the past century?
A) Mother Teresa
B) Indira Gandhi
C) Jane Adams
D) Golda Meir
Ans) Jane Adams

105. Justice Soumitra Sen of the Calcutta High court is the second judge in the country history to face removal proceedings in Parliament. Who was the first?
A) Gautam Ghosh
B) B. Sudhakar
C) V. Ramaswamy
D) Kunal Kishore
Ans) V. Ramaswamy

106. The book ‘Building A World Class Civil Service for 21st century India’ is written by
A) Arun de Souza
B) Ian Harris
C) S.K. Das
D) Devesh Kapur
Ans) S.K. Das

107. Which of the following places has been removed from UN list of unresolved disputes?
A) Taiwan
B) Tibet
C) J&K
D) Arunachal Pradesh
Ans) J&K

108. Which of the following is not a member of Shanghai Cooperation Organization?
A) Russia
B) Kazakhstan
C) Uzbekistan
D) South Korea
Ans) South Korea

109. The headquarters of NATO is situated at
A) Vienna, Norway
B) New York, USA
C) Brussels, Belgium
D) Seoul, South Korea
Ans) Brussels, Belgium

110. International Day for Tolerance is observed on
A) November 10
B) November 16
C) November 24
D) November 28
Ans) November 16

No comments: